Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ)  Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi (SEM) tarafından hazırlanan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen; ‘Suriyeli Mülteci Sorununun Olası Ekonomik Etkileri ve Tedbir Stratejileri Kitapçığı’ birçok tespit ve olası sorunların çözümlerini içeren bilimsel bir rapor olarak yayımlandı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından hazırlanan raporun dayanağı olan anket çalışması, İpekyolu Kalkınma Ajansının desteğiyle hazırlandı. Araştırma, Suriye’de ortaya çıkan iç savaş sonucunda ülkemize göç etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin Gaziantep şehrine sosyo-ekonomik olarak ne gibi problemler getirdiğini ve Gaziantep şehrinin bu problemleri bertaraf etmek için ne gibi stratejiler geliştirmesi gerektiğini, tespit etmeye çalışan bilimsel bir rapor olarak sunuldu.

HKÜ tarafından hazırlanan rapor, saha çalışmasının uygulandığı tarihte Gaziantep’te ticari faaliyet gösteren şirketlerin, “Suriyeli Mülteciler Sorununun Olası Ekonomik Etkileri” üzerine bakış açılarını ve soysal eğilimlerini yansıtmaktadır. Araştırmanın saha evresi uygulanırken deneklere hiçbir baskı ve yönlendirme yapılmadığı belirtilirken, tamamen objektif kriterler çerçevesinde bilimsel araştırma normlarına ve tekniklerine sadık kalınarak, yüksek güven taahhüdü çerçevesinde hazır hale getirildiği açıklandı.

“Suriyeli Mülteciler Sorununun Olası Ekonomik Etkileri ve Tedbir Stratejileri” başlıklı araştırmada,1510 kişinin sorulara verdikleri cevaplar değerlendirilmeye alındığı söylenirken, Gaziantep halkının düşüncelerini de net olarak yansıtılması amaçlandığı belirtildi.

Birbirinden önemli birçok konunun yer aldığı raporda; “Demokrafik Bilgiler, Ankete Katılan Şirketlerin Mali ve İdari Yapısı, Araştırma Bulguları, İşletmelerin Suriyeli Mültecilere Bakış Açısı, İşletmelerin Suriyeli Mültecilere Sosyo-Ekonomik Bakış Açısı, Suriyeli Mültecilerin İşletmelerin Ekonomisine Etkisi, Sonuç ve Tedbir Stratejileri” gibi başlıklar HKÜ’lü uzman kadro tarafından geniş kapsamda hazırlandığı bildirildi.

Araştırma Kitabı için tıklayınız