Arş. Gör. Ömer Ertuğrul Meral

Hedef Belli: Önce Afrin sonra Münbiç

A Haber’e konuşan Meral sözlerine şöyle devam etti: PYD meselesi Türkiye için bir güvenlik sorunu. Türkiye bunu ister istemez ve gayet haklı olarak güvenlikleştirme stratejisi içinde değerlendiriyor.

Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla

Harekatın En Büyük Başarısı Sivil ve Terörist Ayrımı Yapmasındandır

Türkiye bölgede Suriye’nin tamamını ilgilendirecek şekilde, Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde operasyonuna devam etmelidir. Kaldı ki, BM sözleşmesinin 51. maddesine dayanarak zaten sınır güvenliğini korumak ve muhafaza etmek üzere operasyon yapma hakkı vardır.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Aslan

Burada Amaç Teröristlerin İmha Edilmesidir

Aynı anda 72 uçağın ince bir mesaj vererek bölgede kullanılmış olması ve tespit edilmiş olan hedefleri tam isabetle, çizik bile almadan tahrip etmeleri ve üslerine dönmeleri büyük bir başarıdır.

Doç. Dr. Şakir Dinçşahin

PYD Unsurları Çembere Alınıyor

Türkiye Cumhuriyeti bölgede konuşlanmış olan terör unsurlarına karşı meşru müdafaa hakkını kullanıyor. Bundan sonra da bölgede, Suriye’nin kuzeyinde ya da iç bölgelerinde, Türkiye’nin sınırına ve sınır bölgesindeki insanların can güvenliğine tehdit oluşturan unsurlara karşı operasyonların devam edeceğini düşünüyoruz.

Doç. Dr. Emel Topcu

Zeytin Dalı Harekatı (A Haber)

“Bu operasyon Kürt kardeşlerimize yapılmış bir operasyon değildir…”

Öncelikli olarak barışa vurgu yapmak istiyorum. Asıl olan barıştır savaş değil. Türkiye bu harekâta Zeytin Dalı Operasyonu ismini koyarak barışa vurgusunu yaptı. Türkiye bir devlet ve devlet olduğunun bütün göstergelerini bu harekâtta bize sergiliyor.

Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla

Zeytin Dalı Harekatı (TRT Haber)

“ABD stratejisi gereği asla tek bir tarafa yatırım yapmaz…”

Bugüne kadarki süreçte biz hep Fırat’ın Batısını konuştuk, önümüzdeki süreçte Fırat’ın Doğusu ile ilgili de Türkiye’nin projeleri olacaktır. Suriye, Irak ve Orta Doğu’ya modern ve demokratik bir gelecek inşa edilecekse zaten burada Amerika’nın desteklemiş olduğu bütün terör örgütlerinden arınmış olması gerekmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Keser

Zeytin Dalı Harekâtı (A Haber)

“İzleyen dönemde bölgede benzer şekilde her ülke kendi pozisyonunu güçlendirmeye çalışacaktır…”

Türkiye fiili mücadelenin gereklerine uygun olarak hareket etmeye başladı. Bölgenin kadim devletleri İran, Rusya vs. ile birlikte oyun kurucu olarak sahaya oturduğu zaman ABD bocalama geçirdi. Yeninden bu oyun nasıl dâhil olabiliriz sorusunun hesabını yapıyorlar.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Aslan (TRT Haber)

Zeytin Dalı Harekâtı

“Bölgede tesis edilecek yönetim aynı zamanda Suriye’nin diğer bölgelerine sembol olacaktır…”

Türkiye’nin yapacağı şeyler aslında çok net, açık ve belli. Öncelikle Afrin şehir merkezini tabii ki temizleyecek. Paralelinde bölgeye refahın götürülmesi, idari yönetim kapasitesinin tesis edilmesi ve orta vade de otonom hale getirilmesi gerekiyor.

Dr. Öğr. Üyesi Emel Topçu (TRT Haber)

“Kendilerini Demokrasi Savaşçısı Olarak Gösteriyorlar

Türk askeri orada teröristlere karşı savaşıyor. Bunun altını tekrar tekrar çizmemiz gerekiyor. Yani aslında savaş değil operasyon. Teröristlere karşı yapılan bir operasyon ve bu Türkiye’nin hakkı. Türkiye’nin hakkı olduğu için de bu konuda hiçbir devlet aslında buna karşı duramıyor.

Doç. Dr. Şakir Dinçşahin (CnnTürk)

Zeytin Dalı Harekatı

“Amerika ile olan ittifakımız her zaman sorunluydu…”

Şu sın aşamada Suriye’deki olayı nasıl değerlendirmek lazım. PYD, PKK’ya ki PKK’yı bir terör örgütü olarak tanıdığı halde Amerika ve PYD ile bir organik ilişkisi olduğunu bildiği halde bir müttefikine saldıran terör örgütünü destekliyor. Üstelik resmi olarak destek veriyor.

Dr. Öğr. Üyesi Bilal Çıplak

Zeytin Dalı Harekatı

“Biz Amerika’yla karşı karşıya gelecek miyiz?...”

Bizim bugün Suriye’nin kuzeyinde Afrin’de bulunma sebebimiz nedir? Böyle bir soruyla başlarsak cevap; oradaki istiklalimizi, istikbalimizi, istikrarımızı, demokrasimizi, özgürlüğümüzü muhafaza etmektir. Yani çocuklarımız için, gelecek için iyi bir Türkiye bırakmaktır. Yani bu söz konusuyken arada YPG değil de başka bir rejim olsaydı fark etmezdi. Çünkü sınırın öteki tarafında bizim bu değerlerimize tehdit oluşturan unsurlar var ve biz bunları bertaraf etmeye, imha etmeye çalışıyoruz. Bugün YPG isterse gitsin Suriye rejimi ile Esad rejimi ile anlaşsın, kiminle anlaşırsa anlaşsın bu tehlike orada olduğu müddetçe bizim buraya müdahele etmemiz gerekmektedir.

KALMEC STAJ

Kalyoncu Ortadoğu Araştırma Merkezi (KalMEC) tarafından düzenlenen staj programını başarı ile bitiren öğrencilerimize sertifikaları İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hanifi Aslan, KalMEC Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat ASLAN ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası Dr. Öğr. Üyesi Yaman KEPENÇ tarafından verildi.

Balkanlarda Güvenlik Sorunsalları Konferansı (Romanya)

KalMEC Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Romanya’da düzenlenen Balkanlarda Güvenlik Sorunsalları Konulu Konferans’ta konuşmacı olarak yer almıştır.